Pages

Wednesday, June 1, 2011

iNdahNya BiLa iBu jAdi BFF!!!!

Dah menjadi biasa dalam kehidupan kita specially gurl berkongsi rahsia bersama rakan sebaya berbanding dengan insan yang paling akrab seperti ibu,ayah or may be adik-beradik...Senario nie terjadi mungkin sebab segelintir daripada golongan remaja lebih mempercayai rakan sebaya mereka berbanding ahli keluarga mereka..so...why not remaja sekarang lakukan perubahan..Mulakan satu hubungan kekeluargaan yang lebih sihat dengan ibu tersayang..Mesti best kan if si ibu bergandingan jadi sahabat kita..Ibu kita boleh jadi more than sahabat kita..Ader bebrapa tips for remaja mulakan perubahan nie...



  • Mulakan dengan perbualan...
Sebagai langkah awal untuk si remaja memulakan perhubungan yang sihat antara ibu n anak ofcoz larh dengan perbualan..bukan senang untuk mendekati perasaan antara satu sama lain but still boleh dibentuk..Apa yang penting kedua-dua belah pihak mesti menonjolkan sikap perihatin di samping hormat menghormati antara satu sama lain..Dalam hal nie bukan anak jer perlu menghormati TETAPI si ibu juga perlu sama menghormati dan memiliki perasan yang sama seperti si anak itu..Memang larh pemikiran si anak dengan si ibu nyata berbeza tapi boleh diselarikan dengan adanya sifat tolak ansur dan saling bertimbang rasa antara satu sama lain..




  • Tonjolkan minat..
Secondly si anak mesti larh menunjukkan rasa minat dan kesungguhan untuk cuba mendekati si ibu..Menerusi perbualan demi perbualan,mereka boleh berusah untuk mewujudkan keakraban itu..firstly si anak mesti larh mulakan topik-topik yang santai,dengan kaedah ini si anak dapat mengenal pasti sejauh mana si ibu berminat untuk mendengar or memasuki dunia remaja..Walaubagaimanapun jangan terlalu mudah berputus asa jika maklum balas yang kita terima daripada si ibu tidak seperti yang kita harapkan..Mungkin kita perlu memberi si ibu masa dan kesempatan untuk lebih memahami jiwa remaja seperti kita..Al maklum larh kedua-duanya membesar di era yang berbeza..so..masing-masing perlu bersikap terbuka dan banyak bersabar dalam mewujudkan keserasian.. 
  • Saling mendekati..
Selain berkongsi cerita mengenai aktiviti harian, si anak n si ibu perlu sama-sama berkongsi minat dan saling mengenal pasti minat dan kegemaran masing-masing..tak salah kan jika kita yang mulakan dulu berkongsi minat kita dengan ibu kita..contohnya mengajak bershopping,keluar makan bersama-sam n macam-macam lagi..Di kesempatan ini kitaberpeluang berkongsi pelbagai cerita bersama ibu kita..Selitkan cerita rakan-rakan sebaya kita atau kita boleh berkongsi rahsia cinta kita kepada ibu kita..Kita mesti bijak memilih topik perbualan..INGAT!!lakukan secara berperingkat bukannya sekali gus..Mungkin pada peringkat pertama kita cerita tentang rakan sebaya kita di sekolah or kolej n peringkat kedua barulah kita buka cerita tentang secret admire or kekasih hati kita...



    • Terbuka dan saling menerima..
    Dunia kita berbeza tetapi perasaan kita sama..Kita sama-sama memiliki perasaan marah,suka,duka,benci dan sayang..jadi tak salah si ibu n si anak menjalinkan satu perhubungan persahabatan yang murni..Apa yang paling penting kita sama-sama perlu membuka minda dan sentiase bersifat terbuka dalam menerima kelemahan antara satu sama yang lain..Ketepikan sigat EGO yang ada dalam diri kita,sebaliknya lahirkan perasaan ambil berat dan tolak ansur antara satu sama yang lain agar hubungan persahabatn yang terjalin itu mudah meresapi si anak n si ibu... 













Jadikan diri kita nie mengutamakan keluarga...keluarga jauh lagi penting dari segalanya....:)

2 comments:

  1. susah jugak kalau mak dgn anak pompuan macam ikan laga.

    ReplyDelete
  2. mmg susah...tpy klu ader persefahaman n yg mude mngalah msty snang kan nk memahami antare stu sme lain...n lama kelamaan ibu n anak jdy rapat...:)

    ReplyDelete